stāsts

Mūsu reģionam raksturīgas garšas Mūsu reģionam raksturīgas garšas

Mēs meklējam

Mūsu reģionam raksturīgas garšas

Sadarbojoties ar Līgatnes un apkārtnes zemniekiem un izzinot apkārtnes savvaļu, mēs meklējam mūsu reģionam raksturīgas garšas. Veidojot ēdienkarti, īpašu uzmanību pievēršam slow food filozofijai un produktu sezonalitātei, tos pēc iespējas gatavojot no “deguna līdz astei”.

Mūsu atrašanās vieta ļauj izmantot senos Līgatnes smilšakmens pagrabus zemnieku produktu uzglabāšanai, ļauj ēdienkartē izmantot Gaujas nacionālā parka veltes un jau trešo gadu ēdienkartē iekļaut sava dārza un bišu veltes.

Kopā ar Slow food Straupe biedriem pievēršam uzmanību un atjaunojam izzūdošas Latvijai raksturīgas produktu šķirnes (skābie ķirši, Latvijas dzeltenais kālis, Burtnieku ezera zandarts, senās sēklas garšaugiem un dārzeņiem u.c.)

Mēs

Mēs


  • esam gardēži un ēdienu gatavojam ar mīlestību

  • ēdienos arvien vairāk lietojam dabas dotās veltes, kuru augšanas procesos nav iejaucies cilvēks un industrializācija

  • izmantojot dabas veltes, ievērojam liegumus un samērību, lai dabā uzturētu daudzveidibu

  • ar pastiprinātu vērību izvēlamies tos produktus, kuru sertifikātos ir norādes uz principiem, kas apstiprina produktu izcelsmi atbilstoši atbildīgas audzēšanas un zvejas normām

  • gatavojam ēdienus tā, lai produkti tiktu izmantoti «no mēles līdz astei»

  • sadarbojamies ar dabas pazinējiem, lai vēlreiz atklātu un iepazītu mūsu reģionam raksturīgas un unikālas dabas garšas, kas ēdienus padara mūsdienīgus

  • kopīgi dalāmies domās un darbos, lai mūsu bērniem šo zemi atstātu labāku, nekā to saņēmām mēs!

esam daļa no slow food kustības, kuras mērķis ir saglabāt vietējās tradīcijas, popularizēt bioloģisko lauksaimniecību un izglītot sabiedrību

apliecinājums par „zaļas” saimniekošanas principu ievērošanu, resursu saudzēšanu, par videi un vietējai kopienai draudzīgu tūrisma piedāvājumu veidošanu

Cilvēks un darbs Cilvēks un darbs

Sadarbība

Cilvēks un darbs

Aiz katra paveiktā darba stāv kāds cilvēks. Arhitektūru atjaunojuši un interjeru esam radījuši kopā ar arhitektiem Lauderiem, savukārt dārza izveide notika Ilzes Rukšānes (Alps ainavu arhitekti) vadībā. Tāpat kā ēdienkartes radīšanas pamatā ir apkārtnes zemnieka darbs un savvaļā izaugušas, arī tā pasniegšanai izvēlamies vietējos traukus no Evija Ceramics, Riharda Vidzicka (Vienkoču parks). Artis Nīmanis radījis visas stikla lampas Pavāru mājā, savukārt metāla darbu autors ir Miks Ozols, mēbeļu risinājumu realizēja Straubek mēbeles.

Aiz Pavāru mājas stāsta stāv mūsu sadarbība ar cilvēku. Aizrautīgu, zinošu un ar ciešu personīgo kontaktu mūsu sadarbībā. Mēs ticam, ka uzticot profesionālim, mēs radām arī ilgspējīgu lēmumu.

Dabas vērotāju dārzs

Dabas vērotāju dārzs

Dārzs līdzās Pavāru mājai ir saimnieka Ērika izsapņots sapnis par iespēju ikvienam apstāties, ieklausīties un iepazīt dabas norisi - putnu dziesmas, kukaiņu mājas, tauriņu pievilinošus ziedus un krūmus, dobes ar garšaugiem un dārzeņiem. Tā ir publiski pieejama vieta ikvienam Līgatnes viesim un vietējam, kur apstāties un ieraudzīt citu skatu punktu, bet bērniem - izskrieties un izšūpoties.

Dabas vērotāju dārzs Dabas vērotāju dārzs
“Apstājies, ieklausies un ieskaties. Tikai tā varēsi patiesi iepazīt dabas norisi un mazās dzīvības, ko bieži vien palaižam garām savā ikdienas skrējienā”

“Apstājies, ieklausies un ieskaties. Tikai tā varēsi patiesi iepazīt dabas norisi un mazās dzīvības, ko bieži vien palaižam garām savā ikdienas skrējienā”

Ēriks Dreibants
Dabas vērotāju dārzs

Projekts “Apgaismojuma izveide “Dabas vērotāju dārzā” īstenots ar “Cēsu rajona lauku partnerība” atbalstu, pateicoties ELFLA “LEADER” programmas finansējumam

Dabas vērotāju dārzs
Pavāru māja atrodas Līgatnes Papīrfabrikas vēsturiskajā centrā, līdzās upei, dižiem kokiem un kalniem. Šī ēka jau sen bijusi līgatniešiem nozīmīga – tā 1901.gadā celta kā Dzemdību nams “Wilhelma”.
Cieņa pret vidi Cieņa pret vidi

Ēka un vide

Cieņa pret vidi

Atjaunojot seno Līgatnes Dzemdību nama ēku, fokusējāmies uz to, lai procesā tiktu izmantoti vēsturiski un dabiski materiāli, tādi, kā kaļķa apmetums un krāsas. Iespēju robežās esam saglabājuši arī ēkas vēsturisko arhitektūru, lai turpinātu esošo Līgatnes vēstures stāstu.

Pavāru mājas atrašanās vieta starp mežiem un Dabas vērotāju dārzu ļauj mums, kā restorānam, cieņpilni pret vidi noslēgt dabisku pārtikas ciklu, organiskos atkritumus pārstrādājot kompostā un pavasarī tos izmantojot dārzā kā jaunu augsni garšaugu un dārzeņu dobēm.

Pietiekami tālu no pilsētas, lai izrautos no ikdienas pienākumiem Pietiekami tālu no pilsētas, lai izrautos no ikdienas pienākumiem

Mūsu stāsts

Pietiekami tālu no pilsētas, lai izrautos no ikdienas pienākumiem

Ēriks Dreibants tic, ka visiem ir jābūt pieejamai vietai ārpus pilsētas, lai nesteidzīgi varētu būt kopā ar tuvajiem. Pēc vairākiem Līgatnē pavadītiem gadiem savās ornitoloģijas ekskursijās skolas laikā, Ērikam bija skaidrs, ka Līgatne ar savem vēstures stāstiem, arhitektūru un dabas ainavām ir galamērķis, ar kuru gribas dalīties. Pietiekami tālu no pilsētas, lai izrautos no ikdienas pienākumiem, un gana tuvu, lai varētu ātri atgriezties atpakaļ.

Saimnieks,
Saimnieks,

Mūsu komanda

Mēs ticam, ka Pavāru mājas atrašanās vieta un komandas 25 gadu un Latvijas labāko restorānu pieredze, garantēs, tev jaunu piedzīvojumu un iespēju nesteidzīgi un bez raizēm izbaudīt dienu kopā ar tuvajiem. Lai vari atgriezties atpakaļ ikdienā iedvesmots.

Ēriks Dreibants

Ēriks Dreibants

Saimnieks

Juris Dukaļskis

Juris Dukaļskis

Šefpavārs

Dana Gritāne

Dana Gritāne

Komandas & viesi

Justīne Kalēja

Justīne Kalēja

Mārketings & notikumi

Juris Semjonovs

Juris Semjonovs

Dzērieni & viesi

Manifests
Michelin 2024 & Sustainable GastronomyMichelin 2024 & Sustainable Gastronomy
Baltic WINE & DRINKS awards 2023Baltic WINE & DRINKS awards 2023